preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 3. 2013.

Ukupno: 251147
Nova web stranica naše škole!

Dragi učenici, roditelji,

i svi ostali posjetitelji naše web stranice!

 

Izrada nove web stranice naše škole je pri kraju. Sve aktualne informacije od sada možete vidjeti na

https://osvnazor-pisarovina.hr/ !!!

Upis u 1. razred

 

OBAVIJEST

Poštovani roditelji,

 

upis u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2017./2018. realizirat će se u dva termina.

 

1. Roditelji će dobiti poziv da s djetetom dođu u OŠ "Vladimir Nazor", Pisarovina, (matična škola), sredinom svibnja (određen će biti datum i sat dolaska).

2. Roditelji će odvesti dijete u DZ Jastrebarsko, na pregled kod školske liječnice. Pregled djece za upis u  1. razred osnovne škole obavljat će se od 30. 5. do 5. 6. 2017. godine. Roditelji će dobiti poziv za pregled djece (određen će biti datum i sat dolaska).

 

Za sva pitanja možete se obratiti pedagoginji.

Tel. 6291 - 010

Static HTML
Kutak za roditelje

 

ODGOJ U OBITELJI

PRAKTIČNI SAVJETI I PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

 

Neki roditelji drže da djecu u pubertetu treba „ubaciti u svijet“, „naglo uputiti u život“ kako bi naučili što znači biti odrastao. Niti naglo ubacivanje u stvarni život niti prezaštićivanje ne pripremaju dijete za odrastanje i za postupno preuzimanje odgovornosti. Suprotno želji roditelja, takvi postupci mogu dijete uvjeriti da je nesposobno i da se ne zna nositi sa svakodnevicom.

Djeca u pubertetu izražavaju snažnu potrebu za slobodom i neovisnošću o svojim roditeljima. Ako im onemogućimo izbore u svakodnevnim situacijama, moguće je da će slobodu pokušati izboriti birajući neprihvatljiva i opasna ponašanja.

Dijete je društveno biće i trebaju mu i odrasli i vršnjaci. S vršnjacima ima potrebu ulaziti u različite vrste skupina, timova u kojima na osobite načine zadovoljava svoje potrebe.Omogućite mu da proslavi svoj rođendan s vršnjacima.

Dijete ima vrijednosni sustav koji se razlikuje od Vašega. Možete li reći da dobro poznajete vrijednosni sustav i da pratite izmjene u  njemu?

Vaše dijete, posebice ako je tinejdžer, odgovorno je za izgled i urednost svoje sobe. Vi ćete mu s vremena na vrijeme pomoći pri većim“zahvatima“.

Džeparac Vašeg djeteta ovisi o njegovim potrebama (i naravno o Vašim mogućnostima), a ne o Vašoj prosudbi njegova „lošeg“ ili „dobrog“ ponašanja.

Ne činite umjesto djeteta ono za što sigurno znate da može učiniti samo!

Godine puberteta su godine u kojima se dijete tek i kako se nositi i suočavati sa životom. Dopustimo mu pogreške i propuste dok uči!

Naučite i sebe i dijete da je ljudski griješiti i da se zbog toga neće srušiti cijeli svijet! Podučite ga kako bi se te pogreške ubuduće mogle umanjiti ili izbjeći!

Dijete ne može rasti i sazrijevati po Vašoj volji. Postoji naslijeđe, a postoje i zakonitosti u djetetovu razvoju. Upoznajte ih!

Da bi dijete povjerovalo u ono što ga roditelji žele podučiti, roditelji trebaju u tome biti dosljedni. Ako nisu, dijete vjerojatno neće usvojiti ono što roditelji žele.

Djetetu, kad nešto zahtijeva, možete odgovoriti ne (Ne, nećeš ići ovog ljeta kod…). No, Vi možete odgovoriti i da (Da, ići ćeš tamo, ako do tada učiniš…). Pokušajte ne zamijeniti s da kad god možete (Da, ako ti…; Da, kada ti…;).

Jedan od izvrsnih načina da vaše dijete postane samopouzdanije, da ostvari potrebu za uvažavanjem jest taj da u obiteljskome domu dobije određene zadaće i bude odgovorno za njihovo savjesno izvršavanje. Takvi zadaci trebaju biti primjereni djetetovoj dobi, sposobnostima i očekivanjima.

Pravila u obitelji ne uspostavljaju se tijekom neke problemne situacije. Ona se uspostavljaju prije.

Dobri odnosi ne događaju se tek tako, sami po sebi. Da bi do njih došlo potrebno je djelovati sustavno i promišljeno.

Biti s djetetom ne znači samo koliko smo vremena s djetetom nego kako smo to vrijeme ispunili. Tada govorimo o kvalitetnom vremenu.

Odnos se izražava prije svega načinom – kako komuniciramo, a ne ono što komuniciramo.

Ako dijete ne može potvrditi svoju važnost u obitelji, tražit će potvrdu drugdje… na razne načine.

Često dijete izaziva probleme jer osjeća da nam nije važno, ne doživljava svoju važnost u našem životu.

Potištenost, zlovolja, loše raspoloženje, bezvoljnost javljaju se kada su djetetu ugrožene barem dvije vitalne psihičke potrebe: pripadanje i važnost. Utučeno i tjeskobno, možda će na sebe skrenuti vašu pozornost i dobiti malo više ljubavi i važnosti.

Neprihvatljivo ponašanje djeteta možemo gledati kao jedan od njegovih nedjelotvornih načina kojim pokušava zadovoljiti neku svoju temeljnu psihičku potrebu. Zapitajmo se koju to potrebu dijete želi zadovoljiti: slobodu i samostalnost, neovisnost o nama, slobodu od našeg propovijedanja i zahtjeva?

Mislite li da je roditeljska zadaća držati djetetu propovijedi o tome što je loše, a što dobro i onda kada dijete očito ne sluša što mu roditelji govore?

Uvriježeno je (pogrešno) mišljenje kako monolog, govorenje roditelja djetetu, propovijed, jednosmjerna komunikacija – ukazuje na snagu roditelja.

Način kako roditelj sluša svoje dijete mnogo govori o njemu samome. Roditelj koji često prekida svoje dijete i želi što prije stići na „glavnu stvar“ – ne obazire se na osjećaje svoga djeteta i pokazuje mu da njegovi osjećaji nisu važni. Tako roditelj daje neprihvatljiv uzor za djetetovo ponašanje prema sebi.

Djeca koju pozorno slušamo i uvažavamo ono što nam govore rado će čuti naše stavove i zamisli. Prema roditeljevu mišljenju imat će pozitivan stav.

Pomno slušanje moćno je oruđe u odnosima unutar obitelji. Roditelj koji kaže:“N e prekidaj me dok ti govorim!“, „Zašuti i slušaj!“, „Gledaj me dok ti pričam!“, „Ne prepiri se sa mnom!“ – ne uspostavlja komunikaciju unutar obitelji, ne pridonosi razvoju svoga djeteta.

Ako želite dobar odnos sa svojim djetetom, shvatite da ga nećete ostvariti kroz grubosti i razaranje. U kvalitetnome odnosu nikad nema grubosti, ugrožavanja. omalovažavanja, potčinjavanja. U dobrom se odnosu sve osobe osjećaju dobro.

Ako roditelj nije u blizini djeteta dok ono umno, duhovno, tjelesno i psihosocijalno sazrijeva – kada će biti?Neprihvatljivo ponašanje djeteta nikada nije „palo s neba“, pojavilo se“ preko noći“, dogodilo se „bez veze i razloga“. Do društveno neprihvatljiva ponašanja djeteta, budite sigurni, prošlo je mnogo vremena i stekle su se brojne, različite okolnosti.

Kada je dijete odabralo stanovita neprihvatljiva ponašanja, roditelj mu može ukazati na njihove posljedice, ali tako da to djetetu bude jasno i razumljivo, da ne ugrožava njegovu osobnost i cjelovitost.

Odgovoran roditelj zna svoje dijete podučiti djelotvornome ponašanju kada ono naiđe na problem. On ga uči da svako ponašanje ima svoje posljedice. Odgovoran roditelj priprema dijete za budućnost.

Svaki Vaš razgovor s djetetom o nekom problemu trebao bi se završiti planom ili izgledima koji su uistinu mogući da se problem umanji ili riješi.

Djetetova snažna osobnost stvara se dugotrajno. Snaga koju dijete ima govori nam mnogo o načinima kako smo dosad komunicirali u obitelji i jesmo li stvorili odnose povjerenja, bliskosti, ljubavi, igre, poticanja. Snažno dijete se ne povlači i ne odustaje kada naiđe na prepreku. Ono nema potrebu drogirati se, opijati se, biti nasilno… Ono se sa životom nosi bez ovisnosti o „pomagačima“.

Ohrabrujte, potičite, osnažujte svoje dijete! Pokažite mu da vjerujete u  njegove sposobnosti i napredovanje!

Uspjeh ili neuspjeh Vaših odgojnih metoda jasno se ogleda u samopoštovanju Vašega djeteta.

izvor: skole.hr
 


 

Dan ružičastih majica

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Priloženi dokumenti:
Dan ruzicastih majica.pdf


 

Učenici, pročitajte!

Informirajte se o sigurnosti unutar pružne mreže i na željezničkoj infrastrukturi!


Za 8. razrede!

U Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri provode se aktivnosti za učenike završnih razreda osnovne škole vezano za odabir srednje škole i budućeg zanimanja.

I ove godine za učenike su pripremili aktivnosti za vrijeme praznika. Učenici i roditelji se mogu predbilježiti za sudjelovanje direktnim javljanjem u Centar, kako je opisano u letku. 


Bibliobus

Sljedeći dolazak bibliobusa  je 14. 3. 2018.


Vozni red
Priloženi dokumenti:
VOZNI RED SKOLSKIH AUTOBUSA.docx


 

Obavijest roditeljima

Priloženi dokumenti:
Obavijest roditeljima.docx


TražilicaKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Obrazovanje
 • skole.hr

preskoči na navigaciju